четвер, 12 листопада 2020 р.

12 листопада - Всесвітній день боротьби з пневмонією

 

                     Всесвітній день боротьби з пневмонією

 


    Щороку 12 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day). Дата з’явилася в календарі з ініціативи Глобальної коаліції проти дитячої пневмонії. Так називається об’єднання міжнародних, урядових, неурядових і місцевих організацій, науково-дослідних і навчальних інститутів, фондів і громадян-активістів.

    Мета цього дня – активізація боротьби з пневмонією за допомогою комплексу заходів щодо профілактики та лікування цього захворювання. Пневмонія, або запалення легенів — це гостре захворювання інфекційної природи, що вражає легеневу тканину.

    Якщо симптоми з’являються або в розпал гострої респіраторної інфекції, або через кілька днів після поліпшення, вони можуть бути першими ознаками пневмонії. Слід негайно звернутися до лікаря, щоб пройти повне обстеження.

     Як зазначають у Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ), нині пневмонія є головною причиною смертності неповнолітніх у всьому світі. Щорічно це захворювання забирає життя близько 1 мільйона дітей у віці до п’яти років. Це більше, ніж СНІД, малярія і кір разом узяті. 98% дітей, які помирають від пневмонії, проживають у країнах, що розвиваються.

     Особливу небезпеку пневмонія становить для дітей. ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають це захворювання як провідну причину смертності дітей віком до 5 років. Ефективним методом запобігання пневмококовій інфекції у дітей є профілактичне щеплення.

ВІДЕО 


Немає коментарів:

Дописати коментар