неділю, 17 січня 2021 р.

 

День дітей-винахідників



          Упродовж всієї історії людства винахідливість підростаючого покоління, особливо дітей, не раз заслуговувала пильної уваги. Це не дивно, адже їх погляд на звичайні для нас об’єкти та ситуації, ще зовсім незвичайний. Вони цілком можуть помітити те, що нами просто проігноровано, з тієї чи іншої причини. Діти – відмінні винахідники.

                                               Чому День винахідника 17 січня?

           З огляду на незаперечні факти дитячої винахідливості, в міжнародному середовищі виникла ідея щорічного проведення Дня дітей-винахідників. Датою цієї календарної події була обрана дата народження президента США Бенджаміна Франкліна – 17 січня. Він народився в неділю, 17 січня 1706 року в Бостоні, штат Массачусетс. Звичайно ж він не відразу став знаменитим американським політичним діячем, дипломатом, енциклопедистом і письменником. З дитинства Бенджамін Франклін був досить винахідливий. Коли йому було 12 років, він придумав собі пристосування для більш швидкого плавання і... винайшов ласти, щоправда, майбутній борець за незалежність Штатів пропонував вдягати їх на руки. Пізніше хлопець ввів позначення електрично заряджених станів “+” і “-“, знайшов докази електричної природи блискавки, й у 1752 році запропонував проект громовідводу. У списку його винаходів – крісло-гойдалка та біфокальні окуляри.


                                                   Сучасні діти –винахідники.

Робот-інженер БТІ. 12-річний Максим Лема зі Львова створив робота, що виконує функції інженерів БТІ. Робот сканує приміщення, заміряє площу та за допомогою радіосигналу передає дані на комп’ютер.

Світлодіодний прилад для худоби. Родина 11-річного Річарда Турере володіла стадом рогатої худоби, за яким хлопцеві доводилось доглядати, але вночі на свійських тварин постійно нападали дикі леви. Помітивши, що дикі леви тримаються осторонь при світлі включеного ліхтаря, Річард створив дещо під назвою Lion Lights – світлодіодні лампочки, які запрограмовані періодично меркати в темряві, аби втримати хижаків на відстані. Вони також працюють із сонячною панеллю і старим автомобільним акумулятором.

Клітиний фільтр. У 2011 році 15-річна школярка із Запоріжжя Олена Свєтлова написала комп'ютерну програму, котра значно полегшить життя медпрацівникам та виключить помилки у аналізах крові. "Це фільтр, котрий прибирає з фотографії аналізу клітини заданого типу. Наприклад, на фото "до" є фіолетові крапки - тромбоцити, а на фото "після" - уже немає. Ті, що залишилися, дуже легко підрахувати навіть вручну".

Нове слово в енергетиці. Українець Самуїл Кругляк - десятикласник з Кіровоградської області,ив 2015 році запропонував спосіб отримувати електроенергію з штучно іонізованої хмари, на яку впливає сильне електричне поле, випромінюване іонізуючою вежею. Собівартість цієї електроенергії становитиме всього три копійки.

Навігатор для сліпих. Борис Чубін, Одеський школяр у 2017 році створив унікальний навігаційний міні-комп’ютер для незрячих людей iHelp. Пристрій допомагає людям із вадами зору у переміщенні в населених пунктах та між ними. Цей його винахід був представлений у знаменитій Силіконовій долині.

– Якщо сліпий пасажир летітиме в літаку, мій навігатор автоматично налаштується на країну і місто прибуття, – розповідає про свій винахід Чубін.

Здатність до оригінального творчого мислення дуже поширена серед дітей, навіть, можна сказати, що взагалі притаманна більшості. У світі існує чимало винаходів і відкриттів, авторами яких стали діти. Більшість цих відкриттів уже використовуються в нашому повсякденному житті. Тож нам, дорослим, залишається лише закликати: "Діти! Будьте винахідливі!"



Немає коментарів:

Дописати коментар